Att köpa nytt är klimatsmart

 

Vi kan inte rädda världen från klimathotet genom att minska bilkörandet, flyga mindre eller äta mindre kött, och vi kan framförallt inte rädda världen genom att försöka sprida den livsstilen till andra länder. Dels är det antagligen omöjligt att verkligen få folk att frivilligt anamma en sådan livsstil, dels är det en alldeles för långsam väg att gå. Och det kanske värsta av allt är att en sådan livsstilsförändring skulle motverka sitt syfte – minskad konsumtion betyder att teknikskiftet går långsammare. Den exploderande medelklassen i världen skulle ännu år 2030 tvingas använda klimatdum teknik.

Ett land som ligger i världstoppen gällande hög kvalitet i hela värdekedjan kan, trots sin litenhet, visa vägen mot en klok och ansvarsfull produktion. Men det sker inte genom att dra ner på efterfrågan i det egna landet.

Att använda så lite energi och material som möjligt är inbyggt i marknadsekonomins logik. Det är därför bilar hela tiden blir allt lättare och bränslesnålare, och det är därför förpackningar och verktyg idag väger en bråkdel jämfört med för några årtionden sedan.

Den här bantningskuren är inte ordinerad av miljöpolitiken utan den är en effekt av marknadsmekanismernas naturliga styrmedel – nämligen mer funktion för mindre pengar.

Enligt beräkningar kommer medelklassen i världen fram till år 2030 att ha ökat från två miljarder till hisnande fem miljarder. När dessa miljarder människor skaffar kylskåp år 2030 kommer de att kunna köpa modeller som inte förbrukar ens hälften så mycket energi som kylskåpen gör idag. Den här teknoevolutionen kan ske tack vare att vi i den rikare delen av världen köpt nya kylskåp.

Av den här orsaken är det ur miljösynvinkel inte heller någon fördel att produkter har så lång livslängd som möjligt. Nya produkter är nämligen miljövänligare än tidigare modeller, och att skifta teknik underlättas om man inte betalat extra för saker med lång livslängd.

Mobiltelefonen utpekas ibland som ett skräckexempel på slit och släng-livsstilen. Men faktum är att det knappast finns någon produkt som minskat fattigdomen och förbättrat världen på så kort tid som mobilteknologin.

Det är genom vår tidiga konsumtionshunger som största delen av världens människor i dag har råd med mobiltelefon. Tack vare att vi köpt ny telefonmodell med ett par års mellanrum har de kunnat utvecklas så att materialåtgången minskat till någon hundradel och priset till en tusendel. Dessutom har prestandan ökat tiotusenfalt.

Miljöexperter och politiker som menar att minskad konsumtion och enklare livsstil kan stoppa klimathotet och rädda vår planet underskattar fullständigt urkrafterna bakom civilisationens utveckling.

(Debattartikeln publicerad i tidningen Entreprenör, dec.2016)

 

Författare: Rune Westergård

Rune Westergård är entreprenör och miljödebattör. Debutboken "Ett jordklot räcker" utkommer 1.9.2016. Om varför teknologin kan övervinna miljö- och klimathoten, och öka välfärden.

En kommentar till “Att köpa nytt är klimatsmart”

  1. Intressant vinklig att slit och släng skulle vara klimatsmart. Så har jag inte tänkt! (Keynes ”osynliga hand” tycks fixa allt)

    Men visst har jag tänkt att det är bra att folk är så dumma att de köper nya bilar så jag har något att köpa efter 10 år. Men samtidigt har jag tänkt att när elbilarna börjar bli överkomliga så skall jag köpa en helt nyproducerad elbil. Häftigt att få ladda bilen på natten och eventuellt sälja elen på dagen om man inte behöver ut och köra den dagen!

    Decentraliserad elproduktion tror jag är nästa steg. Efter det kommer kanske självhushållning med el. Min svåger på Bergö har just byggt nytt hus och lever helt och hållet ”off-grid” med 3,5 KW solpanel och 2×2 KW vindsnurror. Bensingeneratorn startar automatiskt då spänningen sjunker för lågt i batteribanken. (Förra vintern brände han 50 liter bensin till el). Värmen sköter han med en Nunna ugn som har värmeslingor med tillhörande golvvärme. På sommaren kör han överlopps-strömmen från solpanelen och snurrorna i varmvattenberedaren så han inte behöver elda för varmvattnet. Dessutom använder han en luftvärmepump för värme och kyla inomhus.

    Elbil kombinerat med elektrisk självhushållning är väl det ultimata?

    Rainer

Kommentarer är stängda.